Woning onderkelderen


Funderingsherstel en woning onderkelderen; waarde behouden of waarde vermeerderen?

Funderingsherstel is zeer kostbaar maar noodzakelijk om (verdere) schade aan je pand te voorkomen. Toch biedt een funderingsherstel ook de mogelijkheid voor waardevermeerdering. Als de fundering toch open ligt, kan er eenvoudig een kelder gebouwd worden die je woonoppervlakte vergroot. Kortom uw woning onderkelderen!

Nieuwe fundering of een nieuwe verdieping?

Een funderingsprobleem is een ingrijpende situatie. Het renoveren van een fundering is in de regel zeer kostbaar. Toch is niets doen uiteindelijk duurder. Denk daarbij aan waardeverlies bij de verkoop of hoge kosten door gevolgschade. Toch biedt een funderingsrenovatie ook een grote kans op waardevermeerdering. Zeker als je tegen een relatief geringe extra investering door kelderbouw de woonoppervlakte van je huis uitbreidt met een compleet afgewerkte kelderruimte of souterrain.

Woning onderkelderen specialist Rotterdam

Waarde verhogen door onderkeldering

Door je huis te onderkelderen kun je zomaar een extra leef- of utiliteitsruimte toevoegen aan je woonoppervlakte. Dankzij handige technieken zoals daglichtkoepels, een uitsparing voor ramen naast de buitenmuur, goede isolatie en ventilatie kan er eenvoudig en voordelig een geweldige ruimte gecreëerd worden voor een comfortabele hobby-, kantoor- of slaapkamer.

Nu de woningmarkt op slot zit, kiezen steeds meer mensen voor het onderkelderen van hun woning. Je graaft er een volwaardige verdieping bij. Stel: je woont mooi, maar de zolder puilt uit en voor een kinderkamer is geen ruimte meer. Ga je verhuizen of verbouwen? Het is een dilemma waar veel huizenbezitters mee te maken krijgen. Nu de woningmarkt stagneert, neigen meer mensen naar verbouwen. En sterker nog: ze gaan de grond in. Een ondergrondse slaapkamer, vergaderzaal of sauna, het kan. Met moderne technieken wordt de kelder ter plekke afgezonken.

Onderkelderen interessant voor VVE?

Pak je als VVE funderingsherstel aan dan is het procentueel voordelig om ook het pand te laten onderkelderen. Voor VVE’s binnen 1 pand kan een extra nieuwe bouwlaag bijvoorbeeld een fietsenstalling en kelderboxen huisvesten voor alle bewoners. Ook kan een kelderbak in 2 delen worden opgedeeld bijvoorbeeld separaat een algemene ruimte en een separaat in verbinding staande souterrain slaapkamer met de etage van de begane vloer.

Onderkelderen; een prima investering. Meerwaarde tegen een kleine meerprijs.

In veel gevallen is een souterrain/kelder dus een prima investering. Elke meter die je wint, is meegenomen. Als bij een pand de funderingen hersteld moeten worden, is dit zeker een goede aanleiding om dat te doen. In deze situatie kan de nieuwe fundering (gedeeltelijk) worden terugverdiend.

Het realiseren van een kelder is goedkoper dan je denkt. Doordat er onder de grond gebouwd wordt, hoeft de buitenkant bijvoorbeeld niet afgewerkt te worden. En de dragende wanden van de kelder vormen meteen je nieuwe fundament. Indien je de kelderwanden laat isoleren is het ook mogelijk om wanden aan de binnenzijde strak te stucen. En af te werken met loodgieterswerk, riolering, elektriciteit, verlichting etc. Zo krijgt je huis heel veel meerwaarde tegen een kleine meerprijs.

Uw woning substantieel vergroten?

Voor Het Funderingshuis is het bouwen van een kelderbak en het ontwerpen van woonfuncties hierin een specialisme geworden. Een souterrain of kelder hoeft niet per se bij de buitenmuren te stoppen, het kan verder de tuin in lopen. Afhankelijk van de gemeente waarin u woont kunt u vaak 2.5 meter de tuin in en als u toch bezig bent kunt u ook de begane grond met een aanbouw boven de kelder vergroten.

VRAAG EEN OFFERTE AAN VOOR EEN ONDERKELDERING